SK Heusden

Officiele site

Wandeling SK Heusden

Zaterdag 18 januari , een mooie winterdag met lentetemperaturen, geen mountainbiketochten of cyclotochten, ideaal om onze wandelschoenen van onder het stof te halen, ons stalen ros op stal te laten en te gaan stappen in een van Vlaanderens mooiste wandelgebieden. Met 20 wandelaars en 2 hondjes vertrekken we aan de Rijdtmeersen om een 8 km lange luswandeling af te stappen. We verlaten de Rijdtmeersen, en voorbij de laatste huizen gaan we het veld in en wandelen we door een prachtige kouter. Het is effentjes klimmen! Geen nood als getrainde fietsers is dat natuurlijk een peulschilletje of niet?
Al babbelend wandelen we door deze mooie streek met hier een mooie hoeve, in de verte een kasteel of kerktoren, kapelletjes, een mooi panorama. Enkelen halen ook wat herinneringen op van cycloritten of mountainbiketochten die ze hier al gereden hebben. Ergens op ons wandelpad stond een eenzame woning. Onze gids Peggy wist te vertellen dat dit het Hemelhuis genoemd wordt. Een protestantse vrouw adopteerde er na de Eerste Wereldoorlog verwaarloosde kinderen en wezen. Gedurende de laatste oorlog richtte ze er zelfs een veldhospitaal in op. Zowel gewonde als verminkte soldaten, als vluchtelingen en wezen konden er terecht. De vrouw overleed in 1960. Haar naam was niet te vinden maar Peggy mag eens gaan neuzen in de archieven van Brakel. Misschien komen we het nog te weten via een later Eskaatje! We vervolgen onze weg op de oude spoorwegbedding Zottegem - Ronse.
Dit pad wordt het Mijnwerkerspad genoemd. Ooit gingen de mannen van Zottegem en omstreken via deze spoorlijn werken naar de Borinage. Nu kunnen wij er genieten van een mooi stukje natuurgebied. Het pad voert ons dwars door een dal waar de Zwalm loopt, die hier de grens vormt tussen Nederbrakel en Sint-Maria-Oudenhove. Na 5,8 km komen we aan cafe ’De zagerij’. Geen gezaag, iedereen is akkoord om iets te drinken.
Na een half uurtje rusten steken we de drukke baan over en klimmen omhoog richting Toepkapel. Via een modderig bospaadje komen we aan de kapel. Sommigen hadden het lastig om te klimmen en ter gelijkertijd hun evenwicht te behouden. Iedereen geraakte boven op de Toepheuvel. De firma Inexco-Top bezit hier een fraai domein van 30 ha. Het park vrijwaart de bronnen van alle ongewenste insijpelingen. De bronnen worden commercieel geexploiteerd onder de merknaam Topbronnen. De kapel zelf werd na de Eerste Wereldoorlog opgericht door de Brakelse bevolking als dank omdat de streek gevrijwaard werd van hevig artillerievuur.
Rond de kapel is een ommegang met zeven afbeeldingen van Jozefs smart en vreugd terwijl op het kruisbeeld de namen staan van de Brakelse gesneuvelden uit beide oorlogen. Nog eventjes doorbijten en we komen terug bij ons vertrekpunt. Nog een groepsfoto aan de Rijdtmeersvijver en onze eerste SK- activiteit 2014 zit erop. Wie organiseert de volgende!!!

Dank aan Peggy en Dirk voor hun inzet voor deze fijne namiddag.

Nicole