SK Heusden

Officiele site

FIETSWEEKEND TRIER

03 JUNI-05 JUNI 2016
Wij vertrokken op vrijdag 3 juni reeds bij het ochtendgloren richting Moezel. Deels om den ’traffic’ in Brussel te omzeilen maar meest, om op ons dooie gemak, de trip te maken en onderweg nog eens af te spreken met Chris en Nadine.
Rond 11 uur kwamen we in Hotel - Restaurant Estricher Hof aan waar wij al direct op de kamer konden. De volgende twee uur druppelden alle andere fietsers binnen en na uitladen en klaarmaken konden we rond 14uur onze eerste rit starten met 20 van de 25 deelnemers.

TAG 1 ( dag 1 ) HOCHWASSER ( vrij vertaald: overstroming )
Marc D.S. had een leuk ritje uitgestippeld van een 43 km naar Grevenmacher langs de oever van de Moezel heen en terug . Aan een gezapig tempotje haspelden wij de kilometers af tot wij geconfronteerd werden met overstroomde fietspaden naast de Moezel. Niettegenstaande de waarschuwingsborden namen we twee zware hindernissen en reden met de voeten in het water de grote plassen door.
Een derde plas bleek onoverkomelijk. Frank trok schoenen en kousen uit om de diepte te peilen , bleek dat fietsen hierdoor niet mogelijk was gezien hij tot aan de knieën in het water stond. Dan maar achter mekaar de gevaarlijke hoofdbaan opgefietst tot wanneer we terug op het veilige fietspad konden afbuigen. Onze jongste spruit Joppe die lekker in de fietskar meereed had zo goed als geen hinder ondervonden van het water.
Wij stopten in Grevenmacher op een leuk terras, de eerste biertjes werden uitgeschonken en naar binnen gewerkt. We fietsten terug richting Trier langs de andere kant van de Moezel en spraken in het hotel af om samen te aperitieven. Het avondeten was lekker, er was keuze tussen cordon bleu en vis, alle borden werden leeg terug naar de keuken gebracht!

TAG 2 ( dag 2 )
Om 8 uur aan het ontbijt, en dat het lekker was! Een uitgebreid buffet stond op ons te wachten. Ondertussen was de groep uitgebreid met Germain, Liliane, Arnold en Hilde.
Er stonden twee dagritten op het programma, de geoefende klimmers konden kiezen voor een rit van 115 km richting Osburger Hochwald, waarvan ongeveer 50 km vlak langs de Moezel en Saar.
De andere groep ging voor een vlakke rit van 80km met de mogelijkheid om in te korten tot 40km langs de Moezel en Saar richting Saarburg en Mettlach.

Aangezien ik met de rit van 80 km meereed verzorg ik dit stuk van het verslag, de rit van 115km wordt van commentaar voorzien door Walter P. in zijn verslag.

HINDERNISPARCOURS ( vrij vertaald: van alles op uwen weg ) Wij vertrokken met een groep van 12 fietsers ( + Joppe ) inclusief Brigitte, die niettegenstaande haar problematiek ook de dag voordien de rit meegereden had.
We werden verwend met een echt aangenaam fietsweertje, we startten met 16° maar de temperatuur liep tegen de middag al op naar 22° en meer. Onze Marc D.S. trok de kop aan een constant tempo, zodat iedereen probleemloos kon volgen. We reden langs de oever van de Moezel om al vlug naar de Saar af te buigen en na een kleine 20 km. stonden we al in Saarburg, een mooi klein stadje met leuke terrassen en winkeltjes. We overtuigden Brigitte en Nadine om bij de groep te blijven en spraken af om de rit van 40km. af te lassen en die van 80 in te korten naar 60 tot 65 km. Samen uit samen thuis was ons motto en iedereen had echt zorg voor mekaar.
We reden nog een stukje door richting Mettlach om ter hoogte van Kastel − Staadt de brug over te steken en de terugweg richting Konz en Trier aan te vatten. Op een bepaald moment moesten we door een bos een nogal mountainbikeachtig parcours volgen, smalle weggetjes ( ja de fietskar van Liesje en Veerle met Joppe erin kon overal door), glad van de regen van de voorbije dagen, bladeren en takken overal en opeens een ontwortelde boom over de smalle weg.
Er bleek geen ontkomen aan, fietsen werden over de boom getild, de fietskar gedemonteerd en terug gemonteerd, de ene fietser klauterde al wat eleganter dan de andere over de boom, kortom het was een leuk intermezzo dat vlotjes op foto werd vastgelegd.
Toen we zo’n 50 km. in de benen hadden begonnen we uit te kijken naar een Bierstube, maar helaas, langs onze route was niets te bespeuren, op een 10tal km van Trier konden we dan toch met zicht op het water genieten van een drankje en eventjes lekker verpozen in Gasthaus an der Saarmündung. Ons Brigitte stelde voor om samen nog tot in Trier, de oudste stad van Duitsland, te rijden en de stad eens van op de fiets te bezichtigen, zodat we aan het einde van de dag toch een mooie 65 km. zouden gefietst hebben.
We bezochten de Porta Nigra, de binnenstad en de Dom ( we brandden een kaarsje speciaal voor Magda en Brigitte ), zochten naar de Freudenmädchen ( vrij vertaald: meisjes van lichte zeden ), maar die sliepen waarschijnlijk allemaal!
Op een terrasje aan de Dom ontmoeten we Adrienne en Marianne die een dagje shoppen achter de rug hadden.
Vermoeid maar voldaan fietsten we naar ons hotel terug, een lekkere douche en een goed aperitief later was het alweer tijd om lekker te eten ( Schwein oder Huhn ), alles vergezeld van een lekker wijntje.
We sloten de laatste avond af met een paar degustiefjes en sliepen als een roos!

TAG 3 ( dag 3 ) BERGAUF UND BERGAB ( vrij vertaald: naar boven en naar beneden )
Laatste voormiddag, wie nog wou fietsen kon. De die hards waren van de partij. Brigitte, Nadine en ikzelf gingen nog een uurtje wandelen langs de Moezel. Arnold, Hilde en Walter gingen nog eventjes Trier bezoeken.
Marc D. S. veranderde zijn planning en nam niet de richting Mehring zoals voorzien maar reed met de groep van 16 fietsers terug richting Saarburg. Om niet in hetzelfde bos van dag 2 verzeild te raken nam hij een andere weg terug.
Maar Donnerwetter ( vrij vertaald: nondedorie ), es geht bergauf over een aantal km. met een stijgingspercentage van 16%!
Dit was voor een aantal fietsers teveel van het goede, er werd regelmatig eens van de fiets gestapt en in de bergab werden de remmen volop gebruikt.
Een stuk later dan verwacht arriveerde de groep terug aan het hotel. Er werden een aantal kamers vrijgehouden om te douchen en na een laatste drankje of ijsje vertrok iedereen huiswaarts.
Na zware onweders in de Ardennen en een uurtje file op de ring in Brussel ( voetbal! ) kwamen we gezond en wel terug in Gent aan.

We hadden een heel leuk fietsweekend in Trier en onze dank gaat speciaal uit naar Marc en Brigitte voor de puike voorbereiding van de reis en de begeleiding ter plaatse.
Wie ideeën heeft voor een volgend fietsweekend kan dit steeds doorgeven aan het bestuur!
Alle foto’s genomen door Marc M. en Chris staan op de website!
Tot op een volgend evenement!

Berna

Naar boven