SK Heusden

Officiele site

Elfstedentocht 2010


Elfstedentocht - Pinkstermaandag 24 mei 2010.

Voor de 24ste maal trekt SK Heusden richting Friesland met 30 fietsers, 4 begeleiders (Eliane, Eveline, Jolien en Antoine) én 2 chauffeurs (Marcel en Jean).
Jammer genoeg moet recordhouder Germain forfait geven voor zijn 22ste deelname. Hopelijk mogen we hem binnenkort terug op de fiets begroeten.
Aan jubilarissen geen gebrek in deze editie : Leon Temmerman gaat voor zijn 20ste evenals Rene De Clercq, onze trouwe medereiziger uit Aalter. Ene Michel Mulkers probeert voor de 10de maal de eindmeet te halen. Ook zijn er 3 SKH-debutanten nl. Mia, Joeri en Frederik.

Het vroege startuur (6u04) heeft de chauffeurs geïnspireerd om ook een tandje bij te steken terwijl de meesten slapen want het is nog maar goed 4u30 als we de parking van de camping in Bolsward opdraaien. Véél tijd dus om de fietsen te ontladen en te monteren, een ontbijt te nemen en de gepaste fietskledij aan te trekken.
Het is frisjes maar droog als we ons na de gebruikelijke groepsfoto naar de Bargefenne begeven waar de startlijn getrokken ligt. Exact 13.359 fietsers zullen de startlijn passeren waarvan er 12.925 de eindmeet zullen halen.

Ik heb besloten om, zoals naar goede gewoonte, bij A3N te blijven. Er wordt vrij nerveus gefietst en er zitten telkens weer fietsen en fietsers van alle makelij bij. Smurfen op klompen, bakfietsen, tandems en tridems, noem maar op.
Sfeer genoeg maar je moet de ganse dag attent zijn en blijven.

In de loop van de voormiddag komt de zon er toch af en toe door maar ook de wind wil plots een hoofdrol opeisen. Op kilometers lange rechte stroken is tegenwind een gesel en niet makkelijk om er telkens weer een aangepaste snelheid te zoeken die voor iedereen OK is.

Gelukkig staat de bus ons alweer op te wachten na 160km. aan het station in IJlst. De tank nog eens gevuld voor de laatste loodjes, en vooral voor de meestal lastige strook op de dijk, maar raar genoeg valt het daar deze keer heel goed mee waardoor we toch nog op een aanvaardbaar uur het einde halen. Ruim op tijd dus voor een verkwikkende douche en een fris pintje aan de bus.

Het is 23u15 als we het Dorp van Heusden bereiken alwaar Brigitte en Marc ons staan op te wachten.
Veel dank gaat naar Georges en Eric voor het fietsenladen, Eliane voor de lekkere rijsttaarten en de mooie foto’s, Brigitte en Marc voor het voorbereidende werk; Eliane, Eveline, Jolien en Antoine voor de bevoorrading én de begeleiding ... en iedereen voor alweer een mooie prestatie !

Uw correspondent, Didier.

Naar boven